Вадим Гутцайт прокоментував оновлені рекомендації МОК щодо участь атлетів з Росії у міжнародних змаганнях

Вадим Гутцайт прокоментував оновлені рекомендації МОК щодо участь атлетів з Росії у міжнародних змаганняхМіжнародний олімпійський комітет оновив рекомендації щодо участі атлетів з Росії та Білорусі у міжнародних змаганнях. З кінця лютого 2022 року МОК не рекомендував допускати атлетів з цих країн через повномасштабне вторгнення в Україну. А уже наприкінці березня 2023 року – рівно за 13 місяців після введених рекомендацій – ввів інші.

Згідно з рішенням Виконкому МОК, міжнародні федерації на власний розсуд ухвалюватимуть рішення щодо допуску росіян та білорусів. МОК рекомендує допустити їх у нейтральному статусі, заборонити участь у змаганнях командам, а також атлетам, що представляють збройні сили або нацгвардію.

Водночас, питання допуску росіян та білорусів до Олімпіади-2024 та Олімпіади-2026 МОК ще не розглядав.

Міністр молоді та спорту України та президент НОК України Вадим Гутцайт прокоментував рекомендації МОК.

«Хочу сказати відверто, що я переживаю за наших спортсменів, наші збірні команди і взагалі усіх українців, адже для нас було дуже важливо, щоб спортсменів з Росії та Білорусі не було ніде на спортивних аренах. На жаль, сьогодні...Ви бачили всю нашу роботу. Усе, що було можливо, ми робили на своєму дипломатичному фронті. Хочу сказати, що завдяки президенту України і президенту НОК України, всім федераціям було багато всього зроблено. Ми відпрацьовували з кожною країною та федерацією. Усі президенти Всеукраїнських федерацій долучалися і працювали по своїх федераціях. Нам було важливо, що зараз це рішення [щодо допуску росіян та білорусів] буде приймати кожна Федерація у кожному виді спорту», – повідомив Вадим Гутцайт.

На думку Міністра та президента НОК України, це рішення допоможе повернути росіян тим федераціям, які й так хотіли це зробити. А робота України полягатиме у тому, аби не допустити їх.

«Ми виходимо з того, що ці правила для тих федерацій, які допустили або мають бажання допустити російських та білоруських спортсменів. Надалі працюватимемо, робитимемо свою справу, щоб усі міжнародні федерації, які ще не допустили спортсменів країн-агресорок, все ж їх не допустили», – заявив Гутцайт.

«Ми знаємо, що Міжнародна федерація фехтування ще до цих рекомендацій МОК повернула російських та білоруських спортсменів. Але це відбудеться лише за тими критеріями, які надав Міжнародний олімпійський комітет. Федерація світової атлетики не повертає російських та білоруських атлетів, Федерація хокею не повертає, Федерація керлінгу також не повертає.

Тобто зараз для нас важливо, щоб ми вже працювали з конкретними федераціями. Усі наші президенти Всеукраїнських федерацій мають працювати зі своїми міжнародними федераціями щодо недопуску російських та білоруських спортсменів. Тому МОК надав рекомендації для Міжнародних спортивних федерацій, які хочуть допустити росіян та білорусів. І це лише в індивідуальному порядку. Участь жодних росіян та білорусів у вигляді команд в міжнародних змаганнях не розглядалося».

Окремо Вадим Гутцайт відзначив заборону на участь в змаганнях атлетів, що перебувають на контракті у збройних силах або нацгвардії Росії чи Білорусі.

«Заборонено допуск спортсменів та персоналу з держав-агресорок, які підтримують війну або є військовослужбовцями, чи співробітниками будь-яких правоохоронних органів. Це те, на що ми постійно наголошували у спілкуванні з МОК, що там практично 70% спортсменів, які перебувають в збройних силах і є військовослужбовцями. Вони ж всі отримують зарплатню в збройних силах, перебувають в клубах ЦСКА, «Динамо». Ми ж всі знаємо, що у їхніх спецслужбах є свої команди і вони там отримують заробітню платню. Мають дивіденди від тих місць, де вони знаходяться.

Нам зараз потрібно це буде відстежувати, знайти хто і де знаходиться. Знайти тих, хто перебуває в Збройних силах, є військовослужбовцем або в інших правоохоронних органах. І я так розумію, співпрацювати з міжнародними федераціями, щоб вони їх не допускали. Це складна буде робота, але нам потрібно буде її робити», – зазначив Гутцайт.

 
За матеріалами: «Суспільне спорт»
КОММЕНТИРОВАТЬ
Популярний ролик
Опитування
Ми в соцмережах
  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
Актуальне