Бах пояснив, чому МОК змінив рекомендації щодо російських та білоруських атлетів

Бах пояснив, чому МОК змінив рекомендації щодо російських та білоруських атлетівГолова Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Томас Бах прокоментував своє рішення рекомендувати допустити російських та білоруських спортсменів до міжнародних турнірів.

«Я уточню, що ми не знімаємо заборону на участь Росії у міжнародних змаганнях. Ми випустили список жорстких вимог щодо участі Росії та Білорусі для міжнародних федерацій, які можуть захотіти повернути атлетів із цих країн. Також уточню, що ухвала, випущена роком раніше, не була баном Росії та Білорусі, не була накладенням санкцій. Це був захід безпеки, який ми повинні були прийняти з двох основних причин.

 Перша — низка країн хотіла вирішувати, яким атлетам та в яких змаганнях брати участь, не надаючи візи, погрожуючи атлетам усуненнями, національним федераціям припиненням фінансування, якби вони змагалися з росіянами чи білорусами.

Друга – ми не могли гарантувати, що господарі міжнародних змагань забезпечать безпеку росіян чи білорусів через дуже напружену атмосферу. Це поставило під загрозу цілісність міжнародних спортивних змагань. Нам довелося випустити рекомендацію не запрошувати атлетів із цих двох країн на міжнародні змагання, щоб зберегти цілісність міжнародного спорту.

Що змінилося за рік та вплинуло на випуск нових рекомендацій? Я можу навести багато прикладів, але назву два фактори. Ми бачимо, що у низці видів спорту – теніс, велоспорт, хокей – це вже працює. Ви бачите, що спортсмени з російськими та білоруськими паспортами беруть участь у міжнародних змаганнях, навіть із українцями змагаються. Ми бачимо це майже щодня, зокрема у чоловічому та жіночому тенісі. Атлети отримують візи, їм дозволяють виступати у США та інших країнах. Жодних серйозних проблем із безпекою не виникало. Ми багато разів обговорювали, чому це можливо в одних видах спорту і неможливо у плаванні, настільному тенісі, боротьбі тощо. В чому різниця?

Друге – у нас є звіти двох експертів з приводу захисту прав людини. Зокрема, вони наголошували, що необхідно уникати принципу покарання людини лише за наявність того чи іншого паспорта. Ми керуємося нашою хартією та беремо до уваги дані звіти експертів», - сказав Бах на прес-конференції.

Раніше Україна, Польща, Естонія, Латвія та Литва закликали Міжнародний олімпійський комітет (МОК) не допускати російських та білоруських спортсменів до Олімпійських ігор під нейтральним прапором, наголошуючи на тому, що Росія та Білорусь можуть повернути своїх спортсменів до міжнародної спортивної спільноти, припинивши війну проти України.

 
КОММЕНТИРОВАТЬ
Популярний ролик
Опитування
Ми в соцмережах
  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
Актуальне