Жіноча збірна України з фехтування на шаблях кваліфікувалась на ОІ-2024

Збірна України здобула командну ліцензію на Олімпійські ігри у Парижі у жіночому фехтуванні на шаблях. Сталося це за підсумками етапу Кубка світу, що минув в Афінах, повідомляє федерація фехтування України.

Українські шаблістки завершили Кубок світу в Афінах з двома нагородами. Спершу «бронзу» в особистому турнірі виборола Ольга Харлан. А згодом Ольга Харлан, Аліна Комащук, Олена Кравацька та Юлія Бакастова у команді стали віцечемпіонками (поступилися у фіналі Франції) і таким чином достроково вибороли путівку на прийдешні Ігри.

Станом на 4 березня Україна входить у четвірку найсильніших команд відбіркового рейтингу.

Навіть якщо українки покажуть свій найгірший результат на останньому кваліфікаційному етапі в бельгійському Сінт-Нікласі, вони все одно поїдуть на Олімпіаду-2024 як володарки європейської квоти.

Світовий рейтинг. Жіноча шабля, команда (топ-10)
1. Франція — 373 очки
2. Угорщина — 304
3. Республіка Корея — 291
4. Україна — 281
5. США — 258
6. Італія — 250
7. Болгарія — 212
8. Японія — 206
9. Іспанія — 197
10. Азербайджан — 194

Це перша ліцензія України на Олімпіаду-2024 у командному фехтуванні. Перед цим Україна встигла отримати одну квоту — її здобула Ольга Харлан рішенням МОК після скандалу на чемпіонаті світу-2023.

Командна ліцензія означає, що Україна також зможе виставити трьох шаблісток в особистій першості з фехтування. У команді ж, крім цих трьох фехтувальниць, до складу може потрапити ще одна запасна.

Україна виступить у жіночій команді на Олімпіаді з фехтування на шаблях вперше з 2016 року. Тоді на Іграх у Ріо-де-Жанейро українки стали срібними призерками. 

Загалом Україна у жіночій командній шаблі здобула дві медалі на Олімпіадах: у 2008 році — «золото», у 2016-му — «срібло».

Після ліцензії у жіночій командній шаблі кількість українських спортсменів, що відібралися на Ігри у Парижі, зросла до 76:

18 — футбол
9 — стрибки у воду
8 — легка атлетика
7 — веслування
7 — художня гімнастика
6 — спортивна гімнастика
5 — стрільба
4 — плавання, фехтування
2 — велоспорт, боротьба, артистичне плавання
1 — бокс, сучасне п'ятиборство

 
КОММЕНТИРОВАТЬ
Популярний ролик
Опитування
Ми в соцмережах
  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
Актуальне