Саідова: Саладуха каже, що Бубку не могли знайти. Не хотіли, тому і не знаходили

Саідова: Саладуха каже, що Бубку не могли знайти. Не хотіли, тому і не знаходилиГоловний тренер збірної України з артистичного плавання Світлана Саідова в інтерв’ю XSPORT поділилась думкою про бажання Міжнародного олімпійського комітету допустити спортсменів з рф та білорусі до Олімпіади в Парижі, розповіла, що не уявляє, як українські олімпійці будуть виступати на одних змаганнях з представниками країн-агресорів, а також заявила, що подібні інтерв’ю, як, наприклад, нещодавно дала легкоатлетка та народний депутат України Ольга Саладуха дуже сильно б’ють по іміджу України на світовій спортивній арені.

Світлана Борисівна, ви, як людина, яка є дуже досвідченою в спорті, яку думку маєте про бажання МОК допустити росіян та білорусів до Олімпіади?
Я дуже негативно до цього ставлюсь. Якщо люди вже приймають якісь рішення, вони мають приймати їх один раз, а не створювати хаос. Необхідно визначатись і чітко слідувати своїм правилам. Вони кажуть, що спортсмени ні при чому, але чому ні один спортсмен з рф чи білорусі не висловив свою точку зору? Казати, що я проти війни це одне, але потрібно робити більші кроки, засуджувати цю війну.
Я не можу уявити як прапор чи гімн рф може показуватись на Олімпіаді, якщо, наприклад, вони там будуть і виграють медаль. Вони – терористи і вбивці, і що увесь світ буде це підтримувати? Я такого уявити не можу. Кожна доросла людина має розуміти, що є правила гри, і якщо якась країн порушує ці правила, то буде хаос. Як, якщо не в спорті з цим боротись? І тут політика ні при чому, це прості людські поняття. А вони спекулюють, що «спорт поза політикою».
Вони мають розуміти, що якщо вони хочуть хаосу, якщо вони хочуть аби будь яка людина у світі не почувала себе у безпеці (а так зараз і є), навіть на Олімпіаді. І де гарантія того, що росіяни нічого не влаштують Україні на Олімпіаді? Де гарантії, що росіяни не зроблять чогось, що буде загрожувати безпеці проведення Олімпіади?
Мені дивно бачити, що багато хто не розуміє цього. Для мене це дико. Будь які війни потрібно зупиняти і спорт це один з найпотужніших інструментів в русі за мир. І мир це не те, що ти взяв прапорець і помахав ним, а це реальна сила, яка має боротись.
В мене до війни було багато друзів і знайомих в росії, і що ви думаєте? Ні один з них не подзвонив і не написав слів підтримки, ніхто не підтримав взагалі. В нас в Харкові розбомблені всі басейни, розбомблена Олімпійська база. Ми раніше спілкувались в тому числі і з головним тренером збірної рф з артистичного плавання Тетяною Покровською - вона теж після початку війни на контакт не виходила.

Як на вашу думку нам боротись за себе але і не переборщити з цим, адже президент МОК Томас Бах вже казав, що Україна тисне на МОК?
Я вважаю, що Томас Бах може казати все, що завгодно. Але сам себе він не обдурить. Колись він сяде і запитає в себе, що він зробив і на який стороні він: на стороні добра чи зла? Якщо він дозволить, він зробить чорну справу. Він дозволить людям гинути, він не буде висловлювати ніякого протесту, і це буде його особиста відповідальність, і відповідальність тих людей, які будуть голосувати.

Чи достатньо Україна витрачає зусиль зараз на спортивному фронті, захищаючи свої інтереси?
Звичайно. Мене якось запитали про те, що є одна народна депутатка, яка сказала, що спортсмени обурені словами нашого керівництва, що ми можемо бойкотувати Олімпіаду, якщо туди допустять росіян та білорусів. Я не вірю цим словам, адже ви самі знаєте, як в нас ставляться до слів нардепів. Очорнити і розкритикувати це не створити, не зробити щось потужне. Наприклад, провести Олімпіаду в Україні. Зробіть, як народні депутати, це. А не вийшли від спорту в депутати і сидять чутками займаються і місця теплі собі вибивають.

XSPORT минулого тижня робив інтерв’ю на цю тему з дзюдоїстом Артемом Лесюком він сказав чітко: «Або ми на Олімпіаді – або вони». Він не бачить, як можна виступати разом з агресорами.
Однозначно, іншої думки тут і бути не може. Наші солдати втрачають життя, і якщо ми втратимо медаль, це не порівняно з тим, що наші солдати наразі терплять в окопах. Ми маємо бути разом. Не виступити на Олімпіаді це не віддати життя, це просто втратити щось. Ціль у нас завжди буде, ми знайдемо ще свої Олімпіади.
На Іграх світ клином не зійшовся. Я не уявляю як взагалі з цими дикарями можна зустрітись на змаганнях.

Ви вже згадали Ольгу Саладуху. Що ви думаєте про її інтерв’ю, в якому вона критикує Сергія Бубку і не тільки його?
Я дуже обурена і я скажу, чому. Чи краде чи не краде Сергій Назарович – це не наша справа, є спеціальні служби, які цим займаються. Проте очорняти людину, яка стільки зробила для українського спорту, і, головне, очорняти в очах міжнародної спільноти… невже вона не розуміє, що це кидає тінь на всю нашу країну?
Взагалі я її слабо знаю, але, думаю, напевно, вона якесь тепле місце втратила. Сергія Назаровича я теж, до речі, впритул близько не знаю, але ми ж розуміємо, що це людина, яка має величезний авторитет, яка користується повагою на серйозному рівні у світовому спорті. А вона каже, що «він поїхав за кордон і ніхто не знав, де він», так а де він має бути? В нього така робота, він був президентом НОК і є членом МОК. В нього така діяльність, він має там бути. Якщо ми, тренери, безкінечно їздимо на змагання, на збори, на семінари, то його робота тим паче вимагає поїздок.
Дуже сумно бачити депутатів, які могли б створити басейни, комплекси, ставити правильні задачі та вирішувати їх, а вони сидять і ллють помиї на людей. І я не розумію, навіщо. Можу сказати, що синхронному плаванню Бубка дуже сильно допомагав, і поряд завжди були і борці, і стрибуни в воду, і інші спортсмени. І як таке от можна заявляти? І хіба це безкарно для неї пройде?

А від «Фонду солідарності» МОК синхронне плавання також отримувало допомогу?
Звичайно. Нам був організований місячний збір нашої команди з 20 людей у вересні на базі Gloria Sport Arena у Туреччині. Нас там місяць приймали, адже тренуватись ніде було. Ми були забезпечені усім необхідним: орендою басейну, проживанням, харчуванням. Також нам з допомогою Фонду солідарності зробили двотижневий збір у Іспанії напередодні чемпіонату Європи та тижневий тренувальний табір був проведений перед чемпіонатом світу у Будапешті. І як це, вона каже, що його не можна було знайти? Не хотіли, тому і не знаходили.

Нам зараз потрібно об’єднуватись, а подібні ситуації нас лише роз’єднують.
Та справа навіть не в цьому. Ми й так об’єднані всі. Суть в тому, що вони таку чорноту кидають на країну, це буде втрата довіри до українського спорту. От як до нас зараз будуть закордоном відноситись? Я не уявляю, щоб ось так очорнити без доказів, без причини.
В мене збірна юніорів була врятована тільки завдяки Сергію Назаровичу. Я уявляю, як йому прикро слухати це і читати. За добро потрібно казати «дякую». Коли ми навчимось бути вдячними, а не відвоювувати собі теплі місця? Якщо ти хочеш собі тепле місце, якщо ти хочеш стати лідером, не поливай брудом, створюй.
Ось вона каже, що їй дзвонили і їй писали. Добре, ось до тебе звернулись за допомогою, так допоможи, ти ж народний депутат України. Чому хтось за тебе має це зробити? Я дуже засмучена, адже вона була велика спортсменка, і, напевно, людина гарна. Може просто на емоціях наговорила. Політика такого не витримує, мають бути правила гри. Якщо вона не хоче підставити український спорт, а я сумніваюсь, що вона хоче це зробити, вона має дуже грамотно це пояснювати.

Через такі ситуації дуже серйозно може постраждати імідж України?
Так, це великий мінус для нашого іміджу. Для мене це велике приниження. От в нас скоро Кубок світу, ми приїдемо на змагання, і в нас, я точно знаю, кожен підійде і запитає: «А що у вас відбувається? Що він справді вкрав?» І я буду вимушена кожному відповідати, що це неправда. Але хто повірить, бруд же вже вилитий.
Якщо є якісь підозри, нехай це перевіряють компетентні органи. Отримайте докази і тоді вже розповідайте про це і пишіть про це.
Я якось зустрічалась з одним народним депутатом, він від плавання був. Я йому казала, що басейнів для національної команди в нас в країні не вистачає. І він мені розповідав, що потрібно побудувати 25-метровий басейн. Я в нього запитала, кому потрібен такий басейн? Для тренування і виступів збірної України необхідні 50-метрові басейни. Люди лише комерцією можуть займатись. І ніхто їм не скаже, що ви ж зі спорту, ви або робіть щось або не ганьбіть його.
Чому вона як депутат не зробила національну програму з розвитку спорту? Де їх національні програми? Де олімпійські програми? Якщо ви депутати зі спорту, де Олімпіади, де чемпіонати світу? Це їх задача, адже вони від спорту вийшли туди, розумієте? В мене таке враження, що вони працюють не в Верховній раді, а слідчими. Шукають, хто куди поїхав, хто де ховається, хто де був.
В них голова забита іншим, тому в Україні сьогодні ніхто не говорить про здорових дітей, про здорову націю, про спортивні бази, про Олімпіади. Це ж їх задача, а не бігати за Сергієм Назаровичем чи за кимось іншим. З ними розберуться без їх допомоги, якщо буде потрібно.  

 
КОММЕНТИРОВАТЬ
Популярний ролик
Опитування
Ми в соцмережах
  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
Актуальне