Світоліна, Цуренко і Костюк про зустріч із представниками WTA: Про українських гравців взагалі ніхто не думав

Світоліна, Цуренко і Костюк про зустріч із представниками WTA: Про українських гравців взагалі ніхто не думавМинулого тижня відбулася онлайн-зустріч українських тенісисток із керівництвом WTA. На зустрічі були присутні Марта Костюк, Леся Цуренко та Еліна Світоліна, а від WTA Стів Саймон, Ванесса Вебб, Аня Врег, Крісті Ан, Брендон Бурк і представник Ради гравців - Слоан Стівенс.

На зустрічі було обговорено безліч питань, зокрема, щодо порушень прав українців та бездіяльності WTA стосовно пропаганди та підтримки військової агресії проти України в Турі, запобігання проявам неетичної поведінки з боку працівників WTA.

Українські тенісистки прокоментували результати зустрічі із представниками WTA.

Леся Цуренко: «Я не хочу зараз багато розповідати про все, що відбувалося на тій зустрічі, тому що було порушено дуже багато проблем і поставлено безліч запитань. Ми сформували лист, який надіслали до WTA після цієї зустрічі, й очікуємо на швидку реакцію з боку Туру, як ми виправлятимемо ситуацію.

Можу сказати, що найбільше вразило особисто мене та, думаю, всіх дівчат також - це відповіді від представників WTA.

Мене дуже цікавило і продовжує цікавити питання дискримінації українських гравців. Протягом усієї війни, що відбувається в Україні, ми постійно чуємо про недопущення дискримінації щодо російських і білоруських гравців, про збереження їхніх прав і свобод, про підтримку з боку Турів і про всебічний захист - як політику WTA. А що щодо українців? Я запитала у всіх присутніх - що ви робили, робите і плануєте робити для недопущення дискримінації українців? Для захисту загальнолюдських прав гравців з України? Для збереження нашого базового права робити свою роботу в мирних умовах? Що зробило WTA для підтримання мирного середовища всередині Туру, у ці надзвичайно складні часи? Відповіді на мої запитання просто не було.

Я спочатку навіть подумала, що можливо інтернет-зв'язок поганий, і мене не всі або не повністю почули, тож я ще раз повторила свої запитання. Але нічого не змінилося... відповіді просто не було. Жоден із присутніх не сказав жодного слова. Це був шок.

Ми ще раз переконалися в тому, що про українських гравців узагалі ніхто не думав, не думає і не планував думати».

Марта Костюк: «Під час нашої зустрічі я була в Києві. На моїй Батьківщині триває війна, і допомагати в цей час надзвичайно важливо. Я їхала в автомобілі й уважно слухала все, що відбувалося на зустрічі, і раптом увімкнулася повітряна тривога (на Київ летіли безпілотні апарати), коли дійшла моя черга говорити...

Я поставила просте запитання - чи в рівних ми (українки) умовах щодо росіянок і білорусок? Ми навіть не можемо хоча б один день просто бути в безпеці вдома. Тренувальні бази розбомблені. Країну щодня бомблять. У нас немає транспортного сполучення з іншими країнами. Кожен ранок починається з перевірки, чи не вбили когось із рідних або знайомих. Ментально ми перебуваємо в постійному стресі. А в конкретний момент, коли я ставила запитання, я була у смертельній небезпеці.

І в цих умовах ми мусимо змагатися з представниками країн-агресорів, бо WTA вирішила їх не відсторонювати. Українці перебувають у таких умовах через діяльність Росії та Білорусі. Тобто ці країни своїми діями свідомо створили перевагу для своїх гравців відносно нас».

Еліна Світоліна: «Після розмови Лесі Цуренко зі Стівом Саймоном питання зі схваленням підтримки військової агресії в тенісі набуло просто неймовірного резонансу, і нам було просто необхідно з'ясувати, чи справді це позиція WTA.

У нас є дуже яскравий приклад, як Гасанова у своєму акаунті в Instagram виправдовує вторгнення Росії в Україну, виправдовує дії армії Росії в Україні та повторює пропагандистські наративи Росії щодо війни. Ми фактично маємо в Турі людину, яка відкрито пропагує вбивства, мародерство, зґвалтування, кіднепінг, захоплення територій у нашій країні.  

На мої запитання "чи адекватно це?", "чи є нормою перебування такої людини в Турі?", "чи чесно це, щодо українок і всіх інших учасниць Туру?" у відповідь ми почули те саме, що й на запитання Лесі та Марти... Тишу. Жодних аргументів. Жодних пояснень.

Ми не залишимо це питання, тому що цілком логічно з цього випливає питання безпеки українок. Якщо в Турі росіяни і білоруси підтримують військову агресію так само, як і Гасанова, то це означає, що вони бажають смерті українцям, нашим рідним, нашим друзям, нам зрештою. Чи перебування з такими людьми в одному середовищі це норма в 21 столітті? Ми чекаємо відповідей від WTA».

 
За матеріалами: Великий теніс України
КОММЕНТИРОВАТЬ
Популярний ролик
Опитування
Ми в соцмережах
  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
Актуальне