Україна перевиконала кількість нормативів на Євро-2023 зі стрибків у висоту

Україна перевиконала кількість нормативів на Євро-2023 зі стрибків у висоту: Геращенко – поза складомЧемпіонат Європи у приміщенні – головний старт зимового сезону 2023 року. Кваліфікаційний період на цей турнір тривав рік: з 20 лютого 2022 року до 19 лютого 2023 року. Враховувалися як старти у приміщенні, так і на відкритому повітрі.

За період відбору українські атлети виконали дев'ять нормативів на потрапляння на Євро-2023. Причому чотири з них – у жіночих стрибках у висоту.

 Для гарантованого місця на чемпіонаті Європи стрибункам потрібно було стрибати на висоту 1.96 метра та вище. Ще у 2022 році цей результат підкорився Ярославі Магучіх та Ірині Геращенко (і неодноразово), а на останніх ліцензійних змаганнях у періоді відбору – чемпіонаті України у приміщенні – планка на 1.96 м підкорилася також Юлії Левченко та Катерині Табашник.

Загалом у Європі лише 11 стрибунок у висоту виконали норматив, з них четверо – українки. У жодної іншої країни нема більше однієї представниці з нормативом.

Та згідно з регламентом чемпіонату Європи, максимальна квота для однієї країни в кожній дисципліні – три місця. Відтак, усі чотири українки не можуть потрапити на Євро у Стамбул.

Остаточний список збірної України ще не затверджений, однак згідно з порядком формування збірної на турніри поза Євро-2023 залишається Ірина Геращенко. Вона є другим номером європейського рейтингу стрибків у висоту, але, схоже, не потрапляє на турнір.

Критерії та умови відбору до складу збірної на змагання 2023 року затверджені Федерацією легкої атлетики України. Основним відбірковим стартом був чемпіонат України у приміщенні, де змагалися Юлія Левченко, Катерина Табашник та Ірина Геращенко.

Геращенко зайняла третє місце, тоді як Левченко та Табашник саме в Києві виконали кваліфікаційний норматив на Євро-2023, фінішували на 1-2 місці.

Також виконаний норматив є у Ярослави Магучіх, лідерки сезону у світі в стрибках у висоту, яка є першим номером світового рейтингу. Вона не змагалася на чемпіонаті України, але є чинною чемпіонкою Європи та світу у приміщенні. І, найімовірніше, займе третє місце у складі команди на Євро-2023.

Згідно з принципами формування складу команди на Євро-2023 у стрибках у висоту потрапляють: Ярослава Магучіх, Юлія Левченко та Катерина Табашник.

У змагальному зимовому сезоні 2023 року найкращий результат Геращенко (1.97 м) є п'ятим у світі, а Левченко та Табашник (1.96 м) тепер ділять сьому позицію.

Чемпіонат Європи у приміщенні відбудеться з 2 до 5 березня у Стамбулі (Туреччина).

 
За матеріалами: «Суспільне спорт»
КОММЕНТИРОВАТЬ
Популярний ролик
Опитування
Ми в соцмережах
  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
Актуальне